загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсії зливаються

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ринок Недержавного пенсійного забезпечення консолідується. Група ICU, яка на початку року поглинула НПФ «Аструм. Пенсійне забезпечення», тепер приєднує до своєї «Династії» пенсійний фонд «Моя пенсія». Інші учасники ринку також знаходяться в активному пошуку фондів для поглинання. На їхню думку, в умовах затягування пенсійної реформи бажаючих позбутися від НПФ на ринку більше, ніж покупців.

Розширення «Династії»

Активи недержавного пенсійного фонду (НПФ) «Династія», який знаходиться під управліннямКУА «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), зростуть на 5 млн грн. Нацкомфінпослуг 18 серпня дозволила «Династії» приєднати до себе НПФ «Моя пенсія».

«Моя пенсія» була заснована в 2008 році компанією «Істерн Консалтинг Груп». Активами фонду управляла КУА «ІТТ-Менеджмент». Приєднання цього фонду до «Династії» стало можливим лише після зміни його засновника на ICU.

На 30 квітня вартість чистих активів НПФ «Моя пенсія» становила 5,4 млн грн (50% коштів вкладено в ОВДП, 45% – в депозити та поточні рахунки, 3,88% – в акції, 1,12% – в інші активи ). «Найближчим часом ми проаналізуємо структуру портфеля і, при необхідності, реструктуруємо його», – заявили в ICU.

Учасниками фонду «Моя пенсія» були 2646 осіб, з них 194 – приватні клієнти-фізособи, а решта залучені 42 вкладниками-юрособами. Загальна сума пенсійних внесків становила 3,4 млн грн. У 2013 році прибутковість фонду становила 6,7%, в 2014-му – 28,3%, а в 2015-му – 32,5%.

Для групи ICU це вже друга угода з початку року: в березні фонд «Династія» приєднав НПФ«Аструм. Пенсійне забезпечення», активи якого становили 10,8 млн грн. Це дозволило збільшити активи «Династії» з 1 млн грн відразу до 12 млн грн.

У групі ICU мають намір і далі консолідувати пенсійні активи. «Зараз ведемо переговори з засновниками кількох НПФ», – сказали в ICU. При цьому вони відмовилися повідомити, які ще фонди можуть бути приєднані.

Раніше в інтерв’ю FinClub керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко заявляв, що до кінця року активи НПФ «Династія» виростуть до 50 млн грн.

Курс на вихід

Учасники ринку НПФ підтверджують неминучість консолідації галузі. «Поступове зниження кількості недержавних пенсійних фондів почалося з 2009 року. В основному це відбувалося через те, що багато компаній інвестували великі кошти в очікуванні пенсійної реформи. Однак реформа кілька разів переносилася, і компанії, особливо в умовах кризи, просто не стали чекати цього ключового для них моменту, коли буде можливість існувати при невеликому обсязі активів», – стверджує керівник департаменту з питань маркетингу та продажу компанії «ОТП Капітал» Віталій Дишловий.

За словами керуючого директора групи «Універ» Олексія Сухорукова, деякі засновники фондів і компанії з управління активами виявилися не в змозі розвивати фонди, а хтось не бачив перспектив в цьому напрямку. «Для когось цей напрям не є профільним бізнесом. Логічно, що тіКУА, які не планують йти з ринку, будуть нарощувати активи під управлінням », – говорить він.

Причому консолідація може йти не тільки шляхом злиття фондів, але і шляхом зміни компанії, яка управляє НПФ. «Найчастіше засновників фондів не влаштовують результати, які демонструють КУА, або рівень сервісу адміністратора. Це ж справедливо і для учасників НПФ, які мають право переводити свої накопичення з одного НПФ в інший і все частіше цим правом користуються», – говорить директор КУА «Всесвіт» Ярослав Савченко. У грудні 2015 року компанія «ОТП Капітал» отримала в управління професійний НПФ «Магістраль» профспілки залізничників і транспортних працівників України. «Це найбільший пенсійний фонд в Україні за кількістю учасників», – уточнив Віталій Дишловий.

Покупці шукають якість

Правда, найближчим часом кількість угод навряд чи різко зросте. «Ми розглядаємо варіанти для консолідації. Але в умовах повної невизначеності з пенсійною реформою ми не готові переплачувати за купівлю НПФ», – говорить Олексій Сухоруков. «На ринку є пропозиції з продажу НПФ, але питання упирається в оцінку. Зараз вести переговори простіше: продавців багато і вони набагато більш поступливі, ніж кілька років тому, а покупців мало», – пояснює Віталій Дишловий.

Покупців цікавить перш за все обсяг і структура клієнтської бази і пенсійних активів. «У лютому ми приєднали до «ОТП Пенсія» відкритий фонд «УкрсоцФонд» з більш ніж 18,6 тис. клієнтів і 14 млн грн активів. З точки зору клієнтської бази, очікувань клієнтів, структури активів, це був цікавий об’єкт для злиття», – зазначив Віталій Дишловий.

Зараз в реєстрі НПФ понад 60 фондів. «Як мінімум третина з них – це фонди з активами менше 1 млн грн. Це фонди, які фактично припинили свій розвиток. Вони не залучають нових вкладників, не укладають нових пенсійних контрактів. Рівень їхнього сервісу для учасників залишає бажати кращого. Багато засновники таких фондів тримають їх сподіваючись на те, що їх хтось купить під розвиток своїх власних пенсійних програм напередодні запуску другого рівня. У перспективі всі ці фонди можуть стати об’єктами поглинання або злиття», – прогнозує Ярослав Савченко. За його словами, деякі засновники фондів готові продавати НПФ навіть за 10% від вартості активів. Але іноді вартість вища. «Дехто купує не просто фонди, а цілі зв’язкиКУА-АПФ-НПФ», – каже Ярослав Савченко.

Руденко Вікторія

 

Джерело:
До списку новин