загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Частині пенсіонерів замінять пенсію соцдопомогою

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні в Україні з'явилось ціле покоління людей, які вже не зможуть отримати пенсії від держави. Це люди, яким сьогодні по 50-60 років. Причиною тому – нестача страхового стажу.
Українці, які мають менше 15 років страхового стажу, не зможуть вийти на пенсію, оскільки в такому разі держава буде нараховувати лише соціальну допомогу.
Про це повідомила начальник Головного управління пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака й зазначила, що українці не вміють відрізняти страховий стаж від трудового, який потрібний для пенсії (закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"), не розуміють його суті і впевнені, що запис у трудовій книжці забезпечує пенсію в майбутньому.
"Ситуація, яка є зараз, складалася, починаючи з 1991 року, коли в державі помінялися цінності. Хтось поїхав за кордон, інші почали займатися бізнесом, працювали нелегально. При цьому разом з виробництвом, яке знищувалось тотально, зникла і культура трудових відносин. І тепер ми маємо покоління, яке не набуло право на пенсію, оскільки не має необхідних 15 років трудового стажу. Це люди віком 50-60 років, які звертаються до пенсійного фонду, але пенсію їм призначити ми не можемо. І що найсумніше, заробити цей стаж вони уже не мають часу", – розповіла Корчака.

"Згідно із законом, на пенсію може розраховувати людина, яка має не менше 15 років страхового стажу. Якщо його немає – пенсія не нараховується. Тоді людина може розраховувати лише на соціальну допомогу від держави, яка призначається через три роки після досягнення пенсійного віку і є значно меншою мінімальної пенсії - у 63 роки. Виплатою соціальної допомоги займається Департамент соціального захисту населення", –повідомила Корчака.


Якщо ж страховий стаж вищий за 15 років – пенсія розраховуватиметься від 949 грн, але буде меншою мінімальної. Якщо страховий стаж складає 30 років у жінок та 35 років у чоловіків – пенсія буде у розмірі 1130 грн (мінімальна пенсія), якщо ж страховий стаж перевищує 30 років у жінок та 35 років в чоловіків – пенсія буде вищою за 1130 грн.

За її словами, маючи 15 років страхового стажу, людина має право брати участь у системі пенсійного страхування, але це ще не гарантує їй отримання мінімальної пенсії.

Через помилки в особистих даних, стаж не зараховується

До реєстру застрахованих осіб інформацію подають роботодавці. І, за словами Олени Корчаки, кожну літеру у прізвищі чи імені працівника або його ідентифікаційному коді відслідкувати неможливо. Подібних помилок є дуже багато тому потрібно щороку перевіряти свій страховий стаж у пенсійному фонді – чи все зараховано і чи саме на ім'я працівника. – За наявності підприємства помилку дуже легко виправити. Але коли підприємство вже ліквідоване і керівник архівів не здав, зробити нічого неможливо. Тому працівникам треба бути дуже уважними і слідкувати за наявністю стажу самостійно, – радить посадовець.

Нечесні роботодавці не сплачують страхових внесків

Проте, як розповіла очільниця обласного пенсійного фонду, якщо з технічними помилками ще можна справитись, то набагато складніша ситуація, якщо роботодавці не сплачують за підлеглого страхових внесків, хоч людина і працює офіційно. Також пенсійний фонд нічого не може зробити, якщо за людину сплатили кошти, але підприємство не відзвітувало про це. – У нас є один чоловік, який все життя пропрацював водієм автобуса. Йому вкінці видали трудову книжку, в якій дуже красиво були зроблені записи. Але в базі персоніфікованого обліку про нього більше нічого немає. Людина в розпачі. Роботодавець підписав йому папірець, гарно заповнив трудову книгу, поставив штампи і - все, забувши про нього відзвітувати. І виходу з цієї ситуації немає, – розповіла Корчака.

Якщо не вистачає страхового стажу

Якщо людина ще не досягла пенсійного віку і, наприклад, працює неофіційно, вона може самостійно взяти участь у програмі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Для цього вона має заключити договір з фіскальною службою (саме ця установа адмініструє єдиний соціальний внесок – авт.) і сплачувати кошти самостійно. – Якщо людина працювала на підприємстві, має відповідний запис у трудовій, але за неї не заплатив роботодавець, цей період застрахувати самостійно неможливо. Але якщо особа, згідно трудової книжки, ніде не працювала то, уклавши договір добровільного страхування, на цей період можна застрахуватися. Крім того, можна сплатити кошти і за попередній період, якщо в трудовій є прогалина. За словами Олени Сергіївни, часто так роблять люди, які приїжджають із заробітків з-за кордону і розуміють, що самі мають подбати про себе. 

Тамара Тисячна

 

Джерело:
До списку новин