загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Франківську запрацювало наукове містечко для дітей і пенсіонерів (ФОТО)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ентузіасти-енергетики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) відкрили дивовижну освітню атракцію – наукове містечко «Нова енергія». Тут усі експонати для відвідувачів можна (і треба!) випробовувати. Вам запропонують покрутити педалі, зіграти баскетбол повітряною гарматою, поринути у віртуальну реальність чи сконструювати власну вітрову станцію.

Від 5 до 105

Особливість наукового містечка в тому, що тут все для енергії та про енергію. Творці експозиції прагнуть навчити людей енергоощадливості та показати, як працюють альтернативні джерела енергії. «Цікаво буде всім – від 5 до 105», – запевняє керівник містечка, директор НДІ нафтогазової енергетики і екології професор Максим Карпаш.

У день відкриття в залі не проштовхнутися. Дорослі наперебій з дітлахами цікавляться, пробують, експериментують. Ажіотаж біля кожного експоната. Такого ще наша область не бачила, тож усім кортить спробувати. За кордоном схожі наукові музеї – звична річ, а в Україні ж мало хто може собі дозволити.

Містечко відкрили у приміщенні інноваційно-виставкового центру ІФНТУНГ на Карпатській, 15. Університет вділив під виставковий зал ліве крило на першому поверсі. Однак, вже сьогодні у науковому містечку говорять про розширення.

«Ми почали робити такі проекти ще у 2006 році, – розповідає Максим Карпаш. – Сьогодні уряд йде найпростішим шляхом – піднімає тарифи та економічно тисне на те, щоб люди зберігали елект­роенергію. Однак, найправильніше – навчити. Ми багато таких тренінгів провели для шкіл, міста, підприємств, навіть для греко-католицької церкви, і зрозуміли, що можемо багато цікавого розповісти. Тепер вирішили починати з дітей. Згодом плануємо ще й до пенсіонерів добратися. Бо з ними теж треба працювати».

У залі – з десяток експонатів. Максим Карпаш зізнається, що проект обійшовся приблизно в 700 тис грн. З фінансуванням допоміг спонсор, якого не називають. Над містечком «Нова енергія» працює команда з 15 ентузіастів.

Інтерактивні експонати

При вході – два прилади, які сміливо можна встановити у фітнес-залі – і навантаження для м’язів, і користь для людей. Обидва демонструють, як енергію м’язів можна перетворити на електрику.

Перший – тренажер для рук. Інтенсивно перетягуючи трос можна «змусити» світитися лампу. Хоча справа ця нелегка і втома приходить швидко.

«Протримавши такий темп годину, ви виробите 40 Ват вартістю лише в 4 копійки. Це свідчить про те, наскільки важко дається енергія і як ощадливо до неї треба ставитися», – пояснює член команди містечка, доцент ІФНТУНГ Анд­рій Яворський.

Другий – велосипед. Крутите педалі, і ось вже увімкнулося радіо, можете зарядити телефон ще й засвітити гірлянду. Але й тут легко не буде. На стенді – три регулятори навантаження. Щоб отримати максимум енергії, треба й впріти максимально.

Далі —двигун Стірлінга. Анд­рій Яворський розповідає, що цей двигун відомий 200 років. Віримо йому на слово.

«Двигун Стірлінга – простий за конструкцією і дуже надійний, – пояснює Андрій. – Він демонструє, як перетворити тепло в рух: що більша різниця температур, тим швидше обертається вісь двигуна, тим більше енергії можна виробити. Двигун показує, як тепло, яким наші котельні чи труби гріють повітря, можна перетворити в механічну енергію, а її – в світлову».

Підходимо до тепловізора. У натовпі людей зауважити його було важко, але він не менш цікавий. Для експерименту Анд­рій пропонує притулити руку до шкільної дошки і залишити на ній свій тепловий слід. На дошці, звісно, ніякого сліду не видно. А от тепловізор показує відбиток руки.

«Ми багато чуємо про тепловізори, особливо зараз, коли їх використовують на сході країни, – зазначає Яворський. – Як бачите, тепловізором дуже просто виявити втрати тепла, які людина не бачить, зокрема теплові втрати будівлі».

Підходимо до ще однієї наукової забавки – повітряної гармати. Струменем повітря з неї потрібно засвітити максимум вітрячків чи направити кульку в корзину.

За нею – кінетична пісочниця, яка заворожує і дорослих, і малюків. Тут з піску можна створити греблі, озера, побачити, як отримувати енергію води. Та й просто попересипати пісочок приємно. А він ще й реагує на ваші експерименти – проектор моментально підлаштовується під зміни рельєфу та зафарбовує їх у відповідні кольори: гори – червоним, рівнини – зеленим, ріки – синім.

На власні очі

Особливо всіх цікавить віртуальна реальність. Це один з найдорожчих і найбільш вражаючих приладів. «Репортеру» пропонують відвідати космос. На голову одягають спеціальний шолом і… очі бачать, мозок вірить. Перед очима – планети, сузір’я. Здається, що завис між зірок і під ногами – безодня. Наводиш віртуальну указку на будь-яку з планет, і вона наближається, перед очима – всі детальні дані про неї. Подорожувати так космосом дуже захопливо. Ще й корисно – щось точно запам’ятаєш. Так можна вивчати роботу будь-яких приладів чи механізмів – поринувши всередину. А таких програм безліч.

Поряд працюють лазерний та 3D-принтери. Андрій Яворський пояснює, що на 3D-принтері можна виготовити все – від іграшок до деталей для техніки. Поряд пристрій для створення голограм. Скануєте QR-код, завантажуєте програму і з допомогою пластикових призм можете відтворити об’ємне зображення.

«Це все є в інтернеті, а ми зібрали в одному місці, щоб можна було побачити на власні очі й самому спробувати», – додає Яворський.

В центрі залу – макет земної кулі, на якій зобразили використання відновлювальних джерел енергії – сонця, вітру, води. Її зробили студенти архітектурного університету. Дизайн наукового містечка також розробляли студенти. Серед них спеціально оголосили конкурс, переможці отримали гонорар.

Один із найважливіших експонатів містечка – стіл з робототехнікою. Але й роботи тут незвичні – теж про енергетику. На столі сконструйований з LEGO вітряк, сонячні батареї, машинки на водні та інші конструкції.

На базі містечка з 1 жовтня запустять освітні гуртки з робототехніки та роботи з 3D принтером. Двері наукового містечка відкриті з 9 до 17 години. Але з 1 жовтня, коли розпочнуться заняття, – до 18:30.

Експозиція працює безкош­товно. Гуртки будуть платними, але тут запевняють, що ціни точно будуть найнижчими в регіоні.

 

Джерело:
До списку новин