загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо у власника державний акт у котрому немає кадастрового номера, чи він дійсний

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У громадян часто виникають запитання стосовно чинності державних актів. Чи потрібно переоформляти Державний акт на землю «старого зразка», нині, з цими та іншими земельними питаннями звернулись до керівника землевпорядної служби Тернопільської  області Віктора Мартинюка terland.gov.ua

Якщо у власника державний акт у котрому немає кадастрового номера, чи він дійсний?

Незалежно від того, що державні акти «старого зразка» не містять інформації щодо кадастрового номеру, вони вважаються дійсними до того часу, поки за бажанням чи за необхідністю власник не замінить їх на нові.

Проте для продажу землі, оформленні спадщини, іншому відчуженні земельної ділянки, тощо, виникають проблеми у зв’язку з відсутністю кадастрових номерів земельних ділянок у державних актах «старого зразка». Тобто кадастровий номер є обов’язковою умовою для продажу, дарування, оформлення спадщини щодо земельної ділянки та здійснення інших юридичних дій, пов’язаних із земельною ділянкою.

 Тобто власнику землі необхідно звернутись для присвоєння кадастрового номеру?

Відповідно до статті 132 Земельного кодексу України угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер земельної ділянки. Згідно з частиною 6 статті 120 Земельного кодексу України істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю, споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти.

 Присвоєння кадастрових номерів на вже приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті «старого зразка» відбувається на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки.

Куди звертатись для  присвоєння кадастрового номера?

Для присвоєння кадастрового номера земельній ділянці власнику або набувачу права на земельну ділянку, в першу чергу необхідно звернутися до територіального органу земельних ресурсів для уточнення відомостей стосовно земельної ділянки. Зокрема, щодо наявності документації із землеустрою у архіві органу Держземагентства та відповідності цієї документації вимогам чинного на сьогоднішній день земельного законодавства.

Слід зазначити, що в більшості випадків така документація потребує уточнення в частині координат земельної ділянки та переведення її з паперового вигляду в електронний. Так – би мовити,  власнику або набувачу права необхідно виготовити обмінний файл на земельну ділянку для внесення її до Державного земельного кадастру. Виконання таких робіт зумовлено в першу чергу змінами в земельному законодавстві. Також, в зв’язку із значним розвитком сучасних ГІС технологій виникла необхідність переходу від паперового до електронного документообігу.

Отже, власнику земельної ділянки для отримання кадастрового номера необхідно:

 1. Замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки у відповідній державній або приватній землевпорядній організації, яка має ліцензію на виконання таких робіт. Перелік організацій можна знайти на офіційному сайті Державного агентства земельних ресурсів України, або уточнити його в територіальному органі Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки.

 2. Землевпорядна організація готує документацію із землеустрою, необхідну для присвоєння кадастрового номера, та файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді.

 3. Органи земельних ресурсів на основі розробленої технічної документації із землеустрою та заяви зацікавленої особи реєструють земельну ділянку та видають власнику витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, де і буде зазначено її кадастровий номер.

За допомогою кадастрового номеру на офіційному веб – сайті Публічної кадастрової карти громадянин зможе віднайти свою земельну ділянку, і це є свідченням того, що вона внесена до Державного земельного кадастру.

 

Джерело:
До списку новин