загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

"Працюємо до смерті": в мережі розповіли про пенсіонерів, які виживають на 1600 гривень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Літні люди ледве зводять кінці з кінцями.

Їх називають «людьми поважного віку», проте поваги від уряду вони отримують недостатньо. На сьогодні в Україні живе близько 12 мільйонів пенсіонерів, пенсія яких коливається в межах 1800 гривень. Попри те, що наші європейські сусіди працюють довше (у Польщі чоловіки йдуть на пенсію в 65 років, жінки – у 60), середня тривалість життя в Україні на 10 років нижча ніж в Європі. Вона складає усього 71 рік, у той час як у Франції – 81.

Для європейця період «заслуженого відпочинку» асоціюється з подорожами і отриманням насолоди від життя. У той час як в Україні налічується близько двох мільйонів пенсіонерів, які змушені працювати. Статистика свідчить, що найбільша кількість літніх людей працюють у сфері медицини та освіти. Більшість з них пояснюють свій вибір неспроможністю сплатити рахунки за мізерну пенсію.

«Пенсія така, що, заплативши за комуналку, не залишається нічого на життя. Працюємо до смерті, тому що на 1600 не прожити» – нарікає пані Катерина, яка продовжила працювати сімейним лікарем.

Про подорожі вона поки може тільки мріяти у перервах між прийомом пацієнтів.

«Раніше, звичайно, було легше жити. Була якась стабільність, а зараз стабільності немає ніякої» – каже Валентина Олександрівна, яка отримує пенсію в сумі 1385 гривень.

У 45 років жінку покинув перший чоловік і вона самотужки виховувала двох доньок. Була вимушена шукати підробіток, але після довгих нарікань роботодавців на вік жінки, єдиним варіантом на той час була робота прибиральницею. Нею вона пропрацювала до самої пенсії.

Сьогодні разом з чоловіком вони живуть за рахунок пенсій, отримують пільги від держави на опалення і стверджують, що завдяки дачним запасам економлять на продуктах харчування.

«Це ми ще не купуємо нічого з одягу. Носимо те, що в нас є. Те, що ми раніше купили. Великих покупок не робимо» – каже Валентина Олександрівна.

Проте уряд стверджує, що вони продовжують втілювати в життя нову пенсійну реформу, яка має на меті повністю змінити систему на краще.

Як говорить законодавство, у 2019 році на заслужений відпочинок підуть громадяни, які досягли віку 63-65 років та мають в трудовій не менше 26 років стажу.

Згідно з новими правилами, тепер щороку підвищуватимуть вимоги на 12 місяців. Уже через 10 років потрібно буде мати як мінімум 35 років стажу.

Парламентський комітет уніс правки в реформу – декретна відпустка (до трьох років) і служба в армії також буде зараховуватися до стажу. Але час навчання у вузах й училищах, як і зараз, в стаж не зарахують.

Дізнатися скільки у вас років стажу та скільки ще потрібно напрацювати, можна у Пенсійному фонді. Те, що стосується нинішніх пенсіонерів, які отримують менше прожиткового мінімуму, то вони можуть звернутися до відповідних органів за надбавкою. На сьогодні, за даними Пенсійного фонду, на соцвиплати живуть близько 100 тисяч українців.

Анастасія Коваль

 

Джерело:
До списку новин